img12

Bessie - film

Film på Netflix

Queen Latifah spiller helt forrygende den legendariske bluessanger Bessie Smith i dette skarpe portræt af en utrættelig ånd, der på trods af sine indre dæmoner blev én af det 20. århundredes mest succesrige og indflydelsesrige musikere. En enestående film med masser af skøn musik og sang.

Bessie Smith fik tilnavnet »The Empress of the Blues«. Men hendes liv var ikke kun fyldt med stjernestunder. Hendes barndom var præget af svigt og begge hendes forældres tidlige død, og hun kæmpede sig gennem et voksenliv, der bød på store musikalske triumfer, men også utroskab og alkoholmisbrug. En klassisk kunstnerhistorie om storhed og fald – og storhed igen.

Dee Rees fortæller Bessie Smiths historie med fin sans for de svingende 1920eres dekadence, farver og fyrige musikalitet. Det er en fornøjelse at opleve Queen Latifah i titelrollen give den gas i glitter og pailletter og med en solid portion æggende seksualitet. Bessie Smith var både sort, kvinde og biseksuel – i en tid, hvor sidstnævnte kunne give fængselsstraf.

Når man undervejs føler, at man lærer Bessie Smith at kende, skyldes det Queen Latifah, der ud over sin store karisma og ditto stemme også giver Bessie Smith en sårbar nøgenhed. En følelse af, at det store smil ofte kun er facade. Hun gør os nysgerrige på, hvem Bessie Smith var, og selv om vi er nødt til at søge videre uden for filmens rammer for at få hele historien – blandt andet om hendes tragiske død i en alder af kun 43 – er det dog alligevel noget.

Queen Latifah bakkes op af en ekstremt velspillende Mo’Nique som Bessie Smiths mentor, Ma Rainey, den første sorte kvinde, der blev udgivet på plade. Klædt i mandetøj med høj cigarføring og en kvinde under hver arm er hun et festfyrværkeri med kort lunte og så meget sjæl, at man forstår, hvorfor Bessie Smith løber hjemmefra for at følge hende og den store drøm, de deler.

 

 

 

Jazz is about being in the moment

Herbie Hancock

JAZZFESTIVAL
21. aug - 30. aug 2020